Degerături

Degerături; se aplică ulei de cătină pe locul afectat, atât cât absoarbe pielea, sau pe zonele care vor fi expuse la frig.

După intensitatea gerului şi după timpul de expunere la frig, degerăturile sunt de 3 grade:

- gradul întâi, pielea din zona care începe să îngheţe, devine mai albă, fără sânge, după câteva minute sau ore culoarea devine roşie vineţie, se umflă, apar furnicături, ustură, amorţeşte.

- gradul doi; pe fondul descris mai sus apar băşicuţe pline cu lichid gălbui roşiatic, umflăturile se accentuează, sensibilitatea la căldură, la pipăit şi durere este absentă.

- gradul trei; în această fază se produce distrugerea pielii, a ţesuturilor şi urmează cangrenarea. Pielea este de culoare negricioasă, tare, zbârcită şi insensibilă la căldură şi înţepare. Cangrena se poate infecta.

Primul ajutor constă în scoaterea victimei de sub acţiunea gerului, transportarea ei într-o încăpere caldă. Zonele îngheţate se vor reîncălzi treptat, mâinile şi picioarele se pun într-un vas cu apă la 15 - 20 grade şi se va adăuga treptat apă mai caldă, aşa încât să ajungă la temperatura corpului. Nu trebuie să se fricţioneze pielea energic cu o cârpă sau zăpadă, deoarece se pot produce leziuni. Reîncălzirea se poate face şi cu aer cald, în mod progresiv, după care se masează corpul cu ulei, sau vaselină. Dacă apar băşicuţe, nu se sparg, se dezinfectează cu spirt şi se aplică pe ele unguente sau antibiotice. Pentru degerăturile de gradul trei, se aplică aceleaşi proceduri, iar persoana se transportă de urgenţă la spital.

Frunze de morcov, 100 g. Într-un litru de apă se fierbe şi fac spălături locale sau compresii.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu