Leacuri populare - Leacuri batranesti - Leacuri babesti

Culegere de leacuri populare pentru tratarea diferitelor afectiuni


In tara noastra avem o veche traditie în medicina populară (numită si "leacuri populare", "medicina babelor", "folclor medical", "leacuri batranesti" sau "leacuri babesti" ) pentru vindecarea bolilor, Leacurile tradiţionale folosite se încadreaza într-o varietate mare de remedii, provenite din: lut, minerale, plante, organe şi tesuturi de la animale sau produse de origine animala; ele sunt prezentate sub diferite forme şi sunt administrate, după caz, intern (pe gură) sau extern (aplicate pe suprafaţa corpului).

Romania are inca un fond bogat de tratamente naturiste si retete pe baza de plante, păstrat de tarani, plugari şi pastori, de batranii satelor şi de localnicii de la periferia oraşelor.

Din nenumaratele leacuri utilizate în diferite afecţiuni, am incercat sa redam cele mai folosite remedii naturale pentru tratarea problemelor de sanatate.

Cum sa eliminati ridurile cu remedii naturale

Combaterea si atenuarea ridurilor in mod natural este posibila. Caci exista multe alimente care au vitamine si antioxidanti ce pot contracara formarea semnelor de imbatranire pe fata.

Remedii naturale antirid

- Exista doua tipuri de imbatranire pe care le intalnim pe pilea noastra: imbatranirea cronologica sau naturala si imbatranirea indusa de fotoimbatranire. In timp ce prima are loc ca urmare a unei reduceri de apa care, prin urmare, face mai subtire pielea, adoua implica o ingrosare in partea superioara a dernului si ridizarea pieli cauzata de razele ultraviolete de tip A.
Cu toatea acestea, pentru a mentine pielea tanara, trebuie sa facem doar cateva eforturi minime, cum ar fi o buna nutritie si odihna. Incercati sa dormiti cel putin sapte ore pe noapte si sa nu va lipseasca de pe masa acele alimente, nu numai anti-imbatranire, dar, de asemenea, bogate in multe alte proprietati importante pentru sanătate si bunastare:


Afinele: sunt bogate in alimente antioxidante care ajuta la lupta impotriva radicalilor liberi si antociani sunt capabile să mențina colagenul natural al pielii .
Avocado: este capabil sa stimuleze producția de colagen și sa faca pielea mai netedă și uniformă. Pepene verde: contine vitaminele A si C, importante pentru piele.
Varza este bogata in fitonutrienti care protejeaza de imbatranire.
Pește: se încerce să se consume cel puțin de două ori pe săptămână , deoarece este bogat în Omega-3.
Nu pierdeți niciodată cerealele și ca un condiment optati pentru uleiul de măsline extra virgin bogat in vitamina E si polifenoli. Elimina sau cel puțin reduce consumul de carne, carne rosie, oua, carne și brânzeturi condimentate , deoarece acestea favorizează creșterea radicalilor liberi. Încercați să va angajati în activități fizice în mod regulat, cel puțin trei sau patru ori pe săptămână. De asemenea , încercați să evitați băuturile alcoolice și fumatul , inamicul nu numai a pieleli , ci , de asemenea ,a stari de sănătate. În cele din urmă, amintiți-vă că pentru a preveni semnele de imbatranire este esențial sa vă asigurati că corpul va este întotdeauna hidratat: bea cel putin doi litri de apă pe zi.

Ce sunt ridurile
 RIDURILE sunt ca niste santuri fine ce se regasesc la suprafata pielii; ele apar cu cat inaintam mai mult in varsta deoarece celulele se divizeaza mai greu, iar stratul intern al pielii, dermul, se subtiaza. Elastina, care este proteina care confera gradul de prospetime a tenului, si fibrele de colagen (ce sunt proteinele ce au rol in sustinerea de la nivelul pieli), devin tot ma slabe si se pot rupe, cauzind aparitia ridurilor.

  Recomandari pentru combaterea ridurilor. Pentru tenuri grase se recomanda o masca realizata din suc de lamaie, branza de vaci, miere si cartofi rasi. De asemenea, mai sunt recomandate urmatoarele tipuri de masti:


  • masca cu suc de struguri - se realizeaza din suc de struguri amestecat cu branza de vaci si foarte putina miere;



  • masca cu mar ionotan - se realizeaza din unul-doua mere ionotan, fierte in lapte gras;



  • masca pentru toate tipurile de ten - un amestec preparat din ulei de migdale, galbenus de ou, miere si morcov ras, care se aplica in toate zonele cu riduri.



  • Se pun la macerat 50 gr. coji de gutuie maruntite intr-un litru de tuica curata de cca. 45o , timp de o saptamana. Se strecoara si se utilizeaza ca lotiune pentru fata.



  • Aceasta reteta are actiune de lifting facial. 120 gr. ulei de migdale, 90 gr. osanza de porc si 30 gr. ceara de albine rasa se topesc in bain-marie si se adauga 3 linguri suc de ceapa. Se lasa la racit si se pastreaza intr-un borcan de sticla.
    Se aplica o data pe zi, de preferat seara, la culcare. Dimineata, se sterg fata si gatul cu alcool medicinal, dupa care se poate folosi un tonic pentru piele.

  • Cuvinte cheie: tratament riduri, retete traditionale riduri, remedii naturiste contra ridurilor, tratamente naturiste impotriva ridurilor, combaterea ridurilor, leacuri babesti riduri, produse pentru riduri, leacuri pentru riduri

    Vitiligo este o afecţiune (boală) care duce la distrugerea sau slăbirea melanocitelor, acele celule pigmentare responsabile de culoarea pielii, ceea ce duce la este pierderea sau oprirea producerii pigmentului şi la apariţia de pete albe pe suprafaţa pielii. Din motive încă nelămurite, boala afectează cu preponderenţă anumite zone ale corpului, între care faţa, picioarele, articulaţiile, degetele, genunchii şi organele genitale. Vitiligo nu afectează textura şi celelalte calităţi ale pielii, ci are efect numai asupra culorii acesteia. Pe lângă petele albe, la unii bolnavi apar fire de păr alb în scalp, gene, sprâncene sau barbă.

    Boala afectează 0,5-2% din populaţia lumii şi are vârsta medie de instalare la 20 de ani. Circa 30% din persoanele afectate au în familie bolnavi de vitiligo.
    Printre persoanele afectate de această boală a fost, conform propriilor declaraţii, şi Michael Jackson.


    Indicatii:nu se expune la soare, vara se poartă o pălărie, tratament cu complexul de vitamine B, se consumă multe mere ionatane şi ţelină, nu se consumă anticoncepţionale.

    Tratament naturist pentru Vitiligo

    100g ţelinặ rasặ sau tocatặ cu 250g alcool de 60 grade, se macereaza într-o sticlặ închisặ la culoare care se tine la întuneric si se agiita o data pe zi timp de 2 sặptặmani. Când este gata se tamponeazặ zona afectatặ.

    Mica tumora cutanata benigna provocata de un virus de tip papillomavirus.

    Tratamente naturiste pentru pt Veruca:

    1. Se aplică propolis brut fixat cu un plasture în fiecare seară . Vindecarea se obţine după o lună.
    2. Se pune albus de ou, umectâd verucile ziua şi noaptea, le v-a sufoca şi dispar.
    3. Se prepara un macerat din coaja de lamaie si otet de vin si se tamponeaza negii de doua ori pe zi. Se curata numai coaja galbena de la doua lamai, se pune intr-un borcan, se acopera cu otet de vin, se astupa borcanul si se lasa la macerat o saptamana.
    4. Se zdrobeste o tableta de vitamina C si se amesteca bine cu cateva picaturi de apa, pana se obtine o pasta. 5. Se aplica pe neg si se acopera cu un plasture.
    6. Se tamponeaza negii, dimineata si seara cu tinctura de galbenele, timp de 30 de zile.

    Cuvinte cheie:

    tratament veruca, retete traditionale veruca, remedii naturiste veruca, tratamente naturiste veruca, combatere veruca, leacuri babesti veruca, produse naturiste pentru veruca

    Zona Zoster este o boala infectioasa acuta produsa de virusul varicelei si al zonei, care de regula apare ca prima infectie in copilarie sub aspectul clinic al varicelei (varsat de vant). Ulterior, virusul ramane in stare latenta in celulele ganglionilor spinali si reactivarea lui, urmata de multiplicare activa, duce la aparitia eruptiei de zona zoster pe teritoriul celulelor ganglionilor spinali posteriori corespunzatori eruptiei. Reactivarea virusului si aparitia epidermoneurovirozei care este zona zoster reprezinta reactivitatea imuna a organismului la infectii, boli cronice, neoplazii, stresul prelungit, surmenajul etc.

    Tratamente naturiste pentru Zona Zoster

    ;
    10g. muşeţel, 25g. rozmarin, 25g. levănţică, 10g. cimbru, 20g. brusture, 20g salvie, se amesteca, se face o infuzie 1 linguriţă la 1 cana apă clocotită, se pun comprese călduţe pe locul afectat timp de 15 min. de câteva ori in 1 zi.

    În a 2 a zi, 2 g, rozmarin, 1 g. ulei ienupăr, 90 ml. alcool 90, se amestecă, se unge locul afectat de 2 - 3 /zi. Se iau zi 1g. ulei citronela, 1g. ulei levănţică, 2g. ulei busuioc, 2g. ulei salvie, 1g. ulei cimbru. 2g. ulei vitamine naturale sau B

    Sau pentru creşterea imunităţii se ia SPIRULUNĂ 400 mg., câte 3 tb. /zi, 2 dimineaţa şi 1 la prânz, cu 30 min. înainte de masă şi tinctură de Echinaceea, 30 pic. de 3 ori/zi. Împotriva infecţiei dimineaţa şi seara câte 30 pic. propolis, pe o bucăţică de pâine. Pe locul inflamat se pune o foaie de varza crudă, zdrobită cu sticla. Dimineaţa după igiena locului afectat se unge cu alifie de gălbenele.

    Sau 100 g. ceară de albine, 25 g. răşină de brad, 50 g. untdelemn, 250 g. margarină. Se topeşte ceara, răşina, margarina, apoi se adaugă uleiul, se păstrează în recipiente la rece. Se aplică pe locul afectat de 2 - 3 ori/zi.
      Decoct de cimbru (100 g/l 1 apa fiarta 15 min.) - comprese din decoct.
      Spalaturi si comprese cu macerat de tataneasa.
     Aplicatiix de frunze de patlagina, proaspete, strivite.

    Comprese si spalaturi cu:
    Musetel 10 g, rozmarin 20 g, levantica 20 g, cimbru 10 g, busuioc 20 g, salvie 20 g. Se face infuzie cu 1-2 linguri amestec de plante la 1 cana apa.
    Ulei volatil de Citronella 1 g, ulei de levantica 1 g, ulei de busuioc 2 g, ulei de salvie 2 g, ulei de cimbru 1 g, ulei de rozmarin 2 g, ulei de jneapan 1 g, 90 ml alcool de 90°.
    Se badijoneaza locul dureros de 2-3 ori/zi, alternativ cu comprese cu infuzie obtinuta din plante.
    Sucul urechelnitei inlatura durerile provocate de zona zoster. Se despica taind de-a lungul 4-5 din frunzele carnoase. Cu seva care iese se ung de cateva ori pe zi locurile suferinde.
    Amestecul din: 25 g scoarta de stejar, 10 g cretisoara, 20 g ovaz, 10 g musetel, 25 g salvie, 10 g sulfina-alba (trifoi-mare). Se pun intr-un litru de apa rece 4 linguri plante, se lasa pe foc pana aproape de fierbere; se ia de pe foc si se lasa sa stea 3 min. Cu infuzia calduta se tamponeaza locurile bolnave de mai multe ori pe parcursul zilei. Resturile plan­telor se aplica peste noapte, usor incalzite si puse pe o bucata de panza pe locurile afectate.

    Sau unguent Zona Zoster Lis de dr. Ciuhri. Durerile dispar după câteva ore de la aplicarea medicamentului. În paralel se mai ia Sinerdol.
    -->

    Tratament naturist pentru transpiratie excesiva:


    Pentru a scapa de transpiratie excesiva se bea dimineata pe stomacul gol o cana de ceai de salvie, cretisoara, coada calului, pe o perioada cat mai lunga.

    Leacuri babesti pentru scarlatina

    Limba mielului (Borago officinalis) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se fac tamponamente a pielii de mai multe ori pe zi, pentru efectul calmant care-l are. Intern se pot consuma 2 căni pe zi.

    Zmeur (Rubus idaeus) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se fac tamponamente a pielii de mai multe ori pe zi, pentru efectul calmant care-l are. Intern se pot consuma 2 căni pe zi.

    Scarlatina este o boală infecto-contagioasă produsă de anumite varietăţi de streptococ hemolitic. Microbul se localizează în faringe de unde secretă toxine care răspândindu-se în întregul organism produce simptomatologia caracteristică bolii: febră ridicată, angină, cefalee, greaţă, vărsături, apariţia unei erupţii scarlatinoase sub formă de mici macule şi papule roşii, rugoase, cuprinzând în special faţa anterioară a gâtului, toracelui, abdomenului şi coapselor, exceptând faţa. Angina are un caracter eritematos (faringe roşu) sau pseudomembranos; limba de culoare roşie, cu papilele hipertrofiate, are un aspect de zmeură. Scarlatina prezintă o serie de complicaţii cum ar fi flegmoanele amigdaliene, miocardită şi în special nefrită, ultima apărând în convalescenţă şi fiind rezultatul unei reacţii alergice faţă de toxina streptococului. După 10 zile pielea se descuamează sub formă de tărâţe de bucăţi mari (lambouri) în special pe palme şi tălpi. Persoanele sensibile la această boală reacţionează, la injectarea intradermică a toxinei scarlatinoase, prin apariţia de papule eritematoase (reacţia Dick). Scarlatina se previne prin vaccinare şi combaterea infecţiei streptococice.

    Se instituie şi un regim alimentar de cruţare al rinichilor, lucru ce poate evita apariţia complicaţiilor renale Se internează în spitale de specialitate şi se tratează doar sub supraveghere strict medicală.
    -->

    Scabia (sau raia cum mai este cunoscuta sub numele popular) este o boala a pielii caracterizata de mancarime, cauzata de un mic parazit (insecta) numit Sarcoptes scabiei, care traieste si se inmulteste pe piele, infestand-o. Prea mic pentru a fi vizibil cu ochiul liber, insecta ataca pielea dintre degetele de la maini si de la picioare, palmele, incheieturile mainilor si abdomenul, in timp ce capul si gatul sunt afectate uneori la bebelusi, dar rareori la copii mai mari. Daca priviti pielea cu atentie o sa vedeti niste bubite care provoaca mancarimi intense si alaturi niste santuri lungi de trei pana la zece milimetri, colorate in gri sau de culoarea pielii, sapate in piele de insecta.Boala netratată la timp, poate capata forme grave ce pot provoca moartea.

    Leacuri babesti pentru raie (scrabie)


    Pentru a scăpa de mancarimile date de scabie, se foloseste uleiul de rozmarin, se freacă pielea din ora în ora, pana se observă o ameliorare, apoi se rareste progresiv tratamentul.
    Vechii scandinavi puneau pe zonele afectate felii de măr decojite. Sau un amestec din 2/3 de otet cu 1/3 apa, sau o cremă pe baza de bicarbonat de sodiu. Înainte de a aplica pe piele unul din remediile de mai sus, este indicată o baie fierbinte, să se frece pielea cu un burete aspru, porii pielii se deschid, fapt ce contribuie la o vindecare mai rapidă. Nu se mai face baie timp de 12 ore.

    Se taie un măr în doua, se scot mijlocul şi semintele, în golul ramas se pune putina floare de sulf. Cele 2 părti se leagă cu o sforicica se pune la cuptor se coace. Se lasa la racit, se zdrobeste si se frectioneaza părtile bolnave cu terciul obtinut.

    Se prepara un amestec din 100 g radacina zdrobita de iarba-amorului. Se fierbe cateva min. in 250 g ulei. Se strecoara prin tifon. Se ia o parte din ramasitele din tifon, se moaie in uleiul caldut obtinut din strecurarea amestecului si se unge pielea cu mancarimi, de 2 ori/zi, timp de 3-4 zile. Dupa aceste aplicari, apare o eruptie care precede vindecarea.

    Se freaca leziunile cu frunze proaspete de izma, apoi se tamponeaza cu infuzie de 100 g planta uscata/1 1 apa.

    Tamponari cu suc de rostopasca; spalari cu infuzie de troscot si de nuc.
    Pielea se freacă cu o pomada, din cenuşa şi gaz, pe locurile afectate.
    Pentru rufe se foloseste lesia, în loc de detergent, Lesia se obtine prin macerarea cenusei in apa, de seara pana dimineata. Dimineata se foloseste pentru spalat lichidul. apa limpede se foloseste la spalat lucrurile contaminate şi lenjeria.

    Psoriazisul este o afectiune cutanata cronica, cu evolutie de lunga durata, caracterizata prin aparitia unor placi rosii (eritematoase), proeminente, bine delimitate, acoperite de scuame groase („coji”), albe-sidefii, usor detasabile. Psoriazisul afecteaza, în general, zonele de extensie ale corpului (coate, genunchi, lombe, zona de insertie a parului la nivelul scalpului), sau unghiile, dar psoriazisul poate afecta orice alte zone ale corpului. De asemenea, psoriazisul poate sa se însoteasca de afectarea articulatiilor-psoriazis artropatic sau artrita psoriazica.

    Leacuri babesti pentru psoriazis

    • Se prepara un unguent din untura de porc netopita (apasata cu o lingura pana cand devine ca o pasta) si tot atata pucioasa (sulf). Pasta astfel preparata se tine la intuneric.
    • Se face apoi un ceai : 2 linguri de marul-lupului la o cana cu apa se fierb 10 minute, apoi se strecoara.
      In fiecare seara se spala locul bolnav cu acest ceai caldut, apoi dupa ce pielea se zvanta putin, se unge cu unguentul cu sulf.
    Tratamentul se face pana la vindecarea totala. In timpul tratamentului nu spalati cu sapun partea afectata de psoriazis. Se unge cu ulei de seminte de in zona afectata.
    Alifie preparata din: suc de rostopasca 5 gr sau suc proaspat de nalba 5 gr, amestecat cu 50 gr osanza de porc. Cu aceasta se vor unge de 2-3 ori/zi zonele afectate.
    - Se ung zonele afectate de 2-3 ori/zi cu urina proaspata a persoanei bolnave timp de 10-15 zile. Dupa o pauza de 10 zile se poate relua procedura.
    - Se scoate din alimentatie obligatoriu cartoful.
    - Se consuma infuzie de tataneasa o cana/zi.
    - Se consuma infuzie de rostopasca o lingurita la 250 ml apa clocotita. Se ia cate o lingura din 3 in 3 ore.
    - Se fac bai de cimbru, pelin, soc, busuioc, patlagina, galbenele, urzica, cicoare, mesteacan, coada racului.
    - Se face cura interna cu ulei de seminte de in timp de 21 de zile cate 7 linguri/zi, apoi doza de intretinere: 2 linguri/zi.
    - Baie generala cu sare grunjoasa in fiecare seara.
    - Plagile se spala de 2-3 ori/zi cu infuzie de galbenele si se ung cu o alifie preparata din: cativa catei de usturoi proaspeti, curatati de coaja si zdrobiti, amestecati cu putin ulei de susan pana se obtine o pasta omogena. Acest tratament stopeaza evolutia bolii si plagile incep sa se restranga.


    Boli de piele grave, psoriazis, acnee
    Timp de 30 de zile se ia tinctura din boabe de soc. In prima zi se ia o lingurita diluata in jumatate de pahar cu apa dimineata pe stomacul gol. In a doua zi , se iau 2 lingurite,si tot asa pana in a saptea zi cand se iau 7 lingurite si se mentine aceasta doza pana in a 30-a zi.
    Prepararea tincturii: se stoarce un suc din fructele de soc neajunse complet la maturitate (au culoare rosie spre violet). Sucul se combina in proportie de 1:1 cu alcool alimentar de 90°, apoi se pune in sticle mici inchise la culoare.
    Preparatul are actiune de dezintoxicare extrem de puternica, favorizand vindecarea acestor boli.



    Ceai pentru psoriazis
    Se face un amestec in parti egale din: cimbrisor, coada calului, galbenele, trei frati patati, urzica. Se face infuzie dintr-o lingurita la o cana (250 ml) apa, 10 minute. Se bea 1 si 1/2 ceai/zi.

    Ceai pentru tratamentul extern al psoriazisului
    Se face un amestec din: 40 gr coaja de salcie, 40 gr scoarta de stejar, 20 gr seminte de in, 20 gr flori de arnica, 20 gr flori de galbenele, 20 gr flori de ventrilica, 20 gr flori de lumanarica, 20 gr radacina de scai, 20 gr fructe de ienupar.
    Se pune o lingura de amestec in 300 ml apa clocotita. Se lasa 15 minute la infuzat. Se strecoara. Se inmoaie bucati de tifon in infuzia calduta, se storc si se aplica pe zonele afectate. Compresele se schimba o data la 30 minute.
    -->

    Pitiriazis uscat;
    Cataplasme cu tarate - o mana de tarate de grau cat mai proaspete se combina cu apa calduta, mestecand mereu pentru omogenizare, pana cand se formeaza o pasta, care apoi va fi pusa intr-un tifon cu ochiuri rare si va fi aplicata pe locurile afectate, tinandu-se minimum jumatate de ora. Prin aceasta metoda, crustele sunt inmuiate, este favorizata normalizarea metabolismului local. Dupa aplicatia cu tarate, se lasa sa se usuce pielea, dupa care va fi aplicat un unguent de tataneasa. Unguentul de tataneasa se gaseste in comert, putand fi achizitionat din farmaciile si magazinele cu profil naturist. Se aplica o pelicula din acest unguent pe leziuni, o data sau de doua ori pe zi. Este bun si cel de galbenele, aloe.

    Se unge cu vaselină salicilică 10%, în fiecare dimineaţă 3 zile la rând, în fiecare seară spălaţi-vă, iar în apa de clătit pune-ţi infuzie de urzică.

    Protecţia pielii la frig, vânt, radiaţii solare; se unge pielea cu un strat subţire de ulei de cătină înainte de a fi expusă la factorii agresivi de mediu, având efect de filtrare a radiaţiilor ultraviolete şi a altor tipuri de radiaţii cu efecte nocive.

    Pitiriazis versicolor; Netratată această ciupercă se întinde pe tot spatele, devenind inestetică. Vara petele nu se bronzau. Se poate folosi Clotrimazol unguent.
    Se mai poate folosi Selegel shampoing dermatologique produs de Laboratoarele Ducray Paris, este în farmacii. Se spală cu el pe tot corpul, timp de 2 săptămâni, zilnic. La duş se lasă să acţioneze timp de 5 min., se dă pe tot corpul din cap până în picioare, nu se foloseşte alt şampon.
    Sau Biazol 1% (Bifonazol), tratament folosit câteva săptămâni.
    Sau o soluţie din ; acid salicilic 4 g., rezorcină 8 g., alcool 70 200 ml.
    -->

    Pitiriazis; rasina proaspata de brad sau pin se aplica direct pe zona afectată.
    -->

    Leacuri babesti pentru pete brume:

    Pete brune; se mai numesc „pete de ficat”, zilnic se freaca petele cu ulei de ricin, seara şi dimineata, timp de 1-2 luni. Pentru cura interna se prepara un ceai de sunatoare, infuzie 1 lingură de plantă la 250 ml. apa fierbinte, se beau 2 căni/zi cu ½ de ora înainte de masa. Trebuie tinuta o dieta hipocalorica, fara grasime de animal, preparate cu unt si dulciurile cu cacao.

     Leacuri babesti pentru pete pe piele:

    Pete pe piele; se beau zilnic pe stomacul gol 2 - 3 cani de decoct de radacina de măcris, având efect benefic asupra ficatului. Cura dureaza 1 luna, este mai eficienta dacă se adauga şi 1 lingurita de trei frati patrati.
    -->

    Leacuri babesti pentru noduli provovati de injectii:

    Noduli provocati de injectii; compresii cu felii subtiri de lamaie, după 4 ore se schimba cu altele pana dispar definitiv.

    Comprese cu bitter suedez după ce se unge locul cu crema de gălbenele, se lasa cateva ore sau toata noaptea

    Leacuri babesti pentru negi:

    Negi; se ung de 2 ori/zi cu zeama de papadie.

    Coaja de la 2 lamai, se lasa la macerat 8 zile în 500 ml. oţet de fructe, se ung negii de 2 ori/zi, se repeta pana la disparitie.

    Metionina, se ung negii, care se usuca si dispar, fara a lasa urme. Aparitia negilor este favorizata de o proasta functionare a ficatului, tocmai din lipsa acestui acid metionina. Trebuie tratat ficatul.

    Se spala portiunea afectata cu sapun si apa. Se sterge fara a freca, apoi se ia un melc cu cochilie din gradina si se lasa ss mearga cu talpa lui pe zona respectiva. Tratamentul se face dimineata si seara, pana la vindecare. Dupa ungere ramane un strat foarte subtire fainos, nu se sterge, acesta vindeca. în 2 – 3 zile zona afectata.

    Creta alba simpla, se fereaca negul timp de 10 – 15 zile pana se usuca.

    Leacuri babesti pentru micoze:

    Micoze; Terbisil unguent, trateaza micozele cutanate, onicomicoze (unghi îngrozate).

    Leziuni produse de radiatii; pe locul afectat se pune o cataplasma cu petale de trandafir, se tine o ora. Tratamentul repetat consecvent face sa se retraga ulcerele pielii şi vindeca arsurile produse de ultraviolete sau din spectrul gama.

    Leacuri babesti pentru impetigo:

    Tratament impetigo; se rade un morcov, se pune într-un tifon, se aplică pe locul afectat, crustele vor cădea destul de repede.

    Keratodermie; starea pielii este în legătură directa cu starea intestinului gros, se recomanda un regim în care să se elimine proteina animala (carne, oua, lapte) să se consume legume şi fructe pentru fibrele de celuloză şi vitamine.

    Herpes Simplex; remedii homeopatice sau locul afectat se tamponeaza cu tinctura de muguri de plop de 3 – 4 ori/zi. In 2 zile se rezolva.

    Furuncule; se aplica vreme de 2 - 4 ore cataplasme de in (4 lingurite seminte de in macinate se amesteca cu 4 linguri pulbere de musetel, dupa care se adauga apa pana se formeaza o pasta omogena. Se pune pe o bucata de tifon şi se aplica pe locul afectat).

    Se rade un morcov, se pune cataplasmă pe locul afectat.

    Tratament cu Mibazon, unguent produs de Iaşi, sau Mastilone, produs de Pfizer care se gaseşte în farmaciile veterinare, amandoua au în componenta lor tetraciclina, eritromicina şi neomicina în concentraţie mare. Se unge locul afectat în 24 de ore se observa cum începe sa se retraga, se micsoreaza si se resoarbe fara sa se sparga. Se continua ungerea câteva zile.

    Hemangiom; se unge cu suc proaspat de galbenele (date prin masina de tocat) din flori de mai multe ori/zi. Noaptea se unge cu alifie de galbenele.

    Se unge cu Bitter de cel mai bun dupặ ce se dặ cu alifie de gặlbenele.

    Doua linguri de tamaie buna - smirna, maruntita fin, 2 linguri de ceara de albine, data prin razatoare, se amesteca bine cu ulei de masline 6 linguri. Se pune pe foc în baie de abur, pana se topesc. Se amestec cu o spatul de lemn, trebue sa fie ca o crema de fata. Daca este tare se mai pune putin ulei şi se pune iar pe foc. Se unge locul afectat se pune un tifon steril ai un leucoplast, nu se umbla la pansament 24 – 48 de ore, se face o pauza de 2 zile şi se repeta procedura pâna la disparitie.

     Leacuri babesti pentru escare

    Escare; spalaturi cu ceai de coada calului şi aplicaţii de ulei de tătăneasa, gălbenele, sunatoare, amestecate în parti egale şi un unguent veterinar Mibazon. Se pudrează rana cu un amestec de antibiotice de uz veterinar, puternic cicatrizant, folosit dupa ce se castrează porcii.
    -->

    Tratament descuamare; cremă de mâini cu 5 uleiuri vegetale şi ceară de albine, produsă de ARDES.

    Descuamare.
     Proces normal fiziologic prin care se înţelege dezlipirea porţiunilor epiteliale superficiale (celulele cărnoase ale pielii). Acestea sunt înlocuite de elemente noi ca urmare a diviziunii continue a stratului bazal al epidermei. Descuamarea este mai accentuată în unele boli tegumentare (dermatoze, dermatite sau scarlatină).
      Băile de soare exagerate, inflamaţia pielii, etc. au ca urmare descuamarea pielii.
     Odată cu micile porţiuni pierdute se pot răspândi şi o serie de bacterii sau virusuri astfel că descuamarea poate fi o sursă de noi infecţii. De aceia trebuie luate măsuri (izolarea bolnavului, până procesul încetează- de exemplu în scarlatină).
    -->

    Degerături; se aplică ulei de cătină pe locul afectat, atât cât absoarbe pielea, sau pe zonele care vor fi expuse la frig.

    După intensitatea gerului şi după timpul de expunere la frig, degerăturile sunt de 3 grade:

    - gradul întâi, pielea din zona care începe să îngheţe, devine mai albă, fără sânge, după câteva minute sau ore culoarea devine roşie vineţie, se umflă, apar furnicături, ustură, amorţeşte.

    - gradul doi; pe fondul descris mai sus apar băşicuţe pline cu lichid gălbui roşiatic, umflăturile se accentuează, sensibilitatea la căldură, la pipăit şi durere este absentă.

    - gradul trei; în această fază se produce distrugerea pielii, a ţesuturilor şi urmează cangrenarea. Pielea este de culoare negricioasă, tare, zbârcită şi insensibilă la căldură şi înţepare. Cangrena se poate infecta.

    Primul ajutor constă în scoaterea victimei de sub acţiunea gerului, transportarea ei într-o încăpere caldă. Zonele îngheţate se vor reîncălzi treptat, mâinile şi picioarele se pun într-un vas cu apă la 15 - 20 grade şi se va adăuga treptat apă mai caldă, aşa încât să ajungă la temperatura corpului. Nu trebuie să se fricţioneze pielea energic cu o cârpă sau zăpadă, deoarece se pot produce leziuni. Reîncălzirea se poate face şi cu aer cald, în mod progresiv, după care se masează corpul cu ulei, sau vaselină. Dacă apar băşicuţe, nu se sparg, se dezinfectează cu spirt şi se aplică pe ele unguente sau antibiotice. Pentru degerăturile de gradul trei, se aplică aceleaşi proceduri, iar persoana se transportă de urgenţă la spital.

    Frunze de morcov, 100 g. Într-un litru de apă se fierbe şi fac spălături locale sau compresii.

    Dermatită de stază;
    Leacuri din batrani pentru tratarea dermatitei de staza.
     In timpul somnului se pune o pernă sub picioare, circulaţia de întoarcere a sângelui se va face mai uşor, iar coloraţia maronie a pielii va ceda. Local se pun comprese cu Rivanol, timp de 1 oră, apoi se unge pielea alternativ cu cremă de gălbenele şi cremă de tătăneasă timp de 2 săptămâni. După masă se ia de 3 ori/zi, vitamina A+D2.

    Dermatită herpetiformă. (During- Brocq); este o alergie la o proteină - gluten aflată în grâu, orz secară, şi ovăz. Se ţine regim.

    Tratament cu ulei de cătină 20 pic. de 3 ori/zi.
    -->

    Leacuri babesti pentru cancer de piele:

    Cancer de piele; o data la 2 zile clisma (vezi cancer genital cu marul lupului) se aplica zilnic cataplasma, (vezi cicatrizare estetica).

    Scaiul magăresc, planta proaspata se stoarce prin presare, cu sucul obtinut de badijoneaza de cateva ori/zi zona bolnava.

    Cicatrizare estetica a rănilor sau tăieturi;
    Pentru cicatrizarea ranilor sau a taeturilor se pune cataplasmă cu tătăneasă şi mărul lupului în părţi egale, o dată pe zi timp de o oră.

    Leacuri babesti pentru arsuri:

    Arsuri; se unge locul cu ulei de cătină.

    Pentru a calma durerea şi a înpiedica formarea băşicilor se rade un morcov, se aplică sub formă de cataplasmă.

    ACNEE. Termen generic pentru un grup de afectiun variate ale pielii, de etiologii diverse, secundare unei lezium sau unei tulburari functionale a glandelor sebacee sau pilose-bacee. Termenul se utilizeaza Indeosebi pentru a. vulgara, ju-venila sau polimorfa, forma foarte frecventa la tineri, Indeosebi In perioada de *pubertate. Este caracterizata prin aparitia, pe un fond de *seboree, a unor *comedoane Inchise sau deschise (puncte negre), a unor 'papulopustule rezultate din inflamatia si suprainfectia comedoanelor si a unor elemente nodulare le­gate de evolutia In profunzime a papulopustulelor. Alte tipuri de a.: 1) A. necrotica, localizata pe frunte, tample si pe partea anterioara a pielii capului, cu elemente papuloase si ulterior pustuloase, acoperite de cruste, care dupa cadere lasa cica­trice. 2) A. neo-natorurn, cu leziuni papulopustuloase si come-doane ale fetei In primele trei luni dupa nastere. 3) A. profesio-nala, caracterizata prin foliculita supurata si comedoane locali-zate Indeosebi pe fata externa a coapsei si pe antebrat. Apare Indeosebi prin expunerea la uleiuri, lubrifianti si la unii deri-vati clorati. 4) A. rozacee sau "cuperoza. 5) A. toxica, secun-dara administrarii unor medicamente, de origine profesionala sau consecutiva utilizarii unor produse cosmetice neverificate.

    Leacuri populare pentru acnee:
    - 4 linguriţe pulbere de rădăcină de măcriş se amestecă cu 4 linguriţe de miere, se consumă pe parcursul zilei, pe stomacul gol. Cura durează 2 luni.

    - Intr-o sticlă se pune o rădăcină de hrean rasă cu oţet de vin, cît să-l acopere, se lasă la macerat 10 zile la temperatura camerei. Se aplică dimineaţa şi seara locurile afectate, avînd faţa uda.

    Leacuri babesti pentru alunite:

    Aluniţele, cunoscute sub denumirea medicală de nevi pigmentali, sunt cuiburi de celule pigmentare, care apar la nivelul pielii sub forma unor puncte de culoare roşie, maro, neagră sau albăstruie. Aproape toata lumea are aluniţe. Aluniţele pot fi netede, proeminente sau încreţite. Pot fi, de asemenea, în unele cazuri, acoperite de câteva fire de păr. Unele aluniţe dispar pe măsură avansării în vârstă.

    Tratament popular pentru alunite:
    frunză proaspătă de aloe sau tulpină, se unge locul de 2 - 3 ori/zi, ustură puţin dar în timp dispar.

    Tratament pentru reumatism, osteoporoza, artroza, contraindicat la boli cardiovasculare.

    - baie cu apă fierbinte timp de o ora

    - îmbrăcat în halat de baie flauşat îmbibat în apă rece şi oţet de mere şi culcat pe pat fără saltea, învelit complet în pături, lângă pat se pune un calorifer dat la maxim.

    - peste bolnav şi calorifer se mai pun 2 pături..

    - halatul se usucă apoi bolnavul transpiră până îl udă.

    - bolnavul stă nemişcat timp de 2 ore - iese un miros urât.

    - se schimbă în haine călduroase şi mai stă în pat 3 ore.

    - în timpul tratamentului şi apoi 6 - 12 ore după să nu ajungă frigul la bolnav

    - tratamentul se face pe nemâncate pe nebăute.

    Leacuri babesti pentru reumatism:

    Reumatism; bucăţi de ţelină se opăresc în clocot, după de s-a răcit puţin se bea zeama în care au fiert legumele.

     Fiere de porc si alcool 
    Un kilogram de fiere de porc sau de vita (se ia de la abator) se da prin masina de tocat carne si seamesteca cu un litru de alcool de 90gr.. Se lasa 7 zile la soare. Vara, ne ungem cu preparatul pe tot corpulsi ne intindem la soare 2-3 ore, pentru a transpira. Capul il protejam cu o palarie de paie, in care punem ofrunza de brusture. Repetam procedeul zi de zi, ori de cate ori e soare.Dupa baia de soare, nu ne spalam, ci imbracam o camasa mai veche pe care o lasam pe noi si noaptea,caci si noaptea preparatul va intra si mai bine in piele. A doua zi ne spalam bine pe tot corpul.Cu o singura sticla din acest preparat se vindeca orice reumatism aflat in faza incipienta; cu doua sticle,avem liniste un an-doi. Tratamentul trebuie repetat. 

    Bai cu vreji de rosii 
    Se taie, toamna, vrejii care raman dupa culesul tomatelor. Se iau 2-3 tulpini si se fierb 20 de minute, intr-un litru de apa. Se fac bai ale zonelor dureroase sau se pun comprese. Repetate an de an, baile ne tinarticulatiile flexibile ca in anii tineretii. Fiertura de vreji se poate reincalzi si folosi de doua-trei ori. 

    Bai de ovaz 
    Puternic anti-reumatice sunt baile de paie de ovaz adunate cand da spicul, dar si mai tarziu. Se fierb inapa, se fac bai de 20-25 de minute.Bune sunt si baile de frunze de paltin, de pleava de fan, de frunze de nuc, de cetina de brad, de boz (toata planta), de castane salbatice. 

    Bai cu bicarbonat 
    Se fac 15 bai cu bicarbonat de sodiu, o lingura si jumatate la un litru de apa fiarta. Produc un efectexcelent. Apa de la o baie se reincalzeste de doua ori.Covaseala de grau1 kg grau curat, 1,100 kg zahar, 50 g drojdie se pun intr-un vas mare, in 5 litri de apa curata. Se amestecasi se lasa 21 de zile la covasit. Se strecoara. Se beau cate 100 ml pe zi. 

    Sunatoare cu miere 
    Un pumn de floare de sunatoare se pune intr-un litru de apa ce da in clocot. O lasam sa fiarba 10 minutedescoperit, apoi se lasa sa se raceasca 15 minute. Se strecoara si se pune intr-un vas peste un kilogram demiere. Se adauga 1/4 litru rachiu de drojdie. Se amesteca bine si se pune la sticle. Se ia cate o cescuta, cu15 minute inainte de masa.

    Ţelina fiartă se toacă cu puţină făină, lapte şi miere, se amestecă până se obţine o pastă, se poate consuma ca salată, umplutură pentru cartofii fierţi sau unsă pe pâine prăjită.

    Se beau 1 – 2 pahare de suc de ţelină/zi , tratament cu efecte foarte puternice

    Frunze de ţelinặ opặrite cu apặ clocotitặ, se lasặ sặ se rặceascặ şi se pun pe articulaţiile dureroase, timp de 2 ore.

    Ceaiul de pătrunjel luat înainte de masă, stimulează rinichii, ceea ce previne manifestarea accentuată a reumatismului.

    Ca remediu extern, pentru gută şi reumatism, cel mai indicat este cu o bucată de lână, ţinută deasupra unui vas cu aburi. Când lâna absoarbe vaporii fierbinţi de apă, se pune compresa pe zona afectată. Peste compresa calda se pune o pânză unsă cu unguent antireumatic, cu rol în a provoca perspiraţia. Se schimbă compresa de câte ori s-a răcit.

    Ulei de dafin. 30 g. frunze uscate şi pisate se pun în 200 ml. ulei vegetal, se macerează 5 - 6 zile, se masează zona dureroasă.

    Loţiunea cu ulei de in şi terebentină, ajută la alinarea durerilor.

    Amestecul a 4 - 5 căţei de usturoi cu puţin ulei de măsline, se pune cu o compresă pe zona afectată, mai ales la gută.

    Vezica biliară de la porc cu pieliţă cu tot, alcool rafinat sau ţuică 1 litru, se lasă la macerat 6 săptămâni, se filtrează apoi se frecţionează locurile dureroase.

    Uleiul de angelică şi spirtul – preparat din ulei de angelică, camfor, alcool – se frecţionează locul afectat.

    Fiere de porc si alcool Un kilogram de fiere de porc sau de vita (se ia de la abator) se da prin masina de tocat carne si seamesteca cu un litru de alcool de 90gr.. Se lasa 7 zile la soare. Vara, ne ungem cu preparatul pe tot corpulsi ne intindem la soare 2-3 ore, pentru a transpira. Capul il protejam cu o palarie de paie, in care punem ofrunza de brusture. Repetam procedeul zi de zi, ori de cate ori e soare.Dupa baia de soare, nu ne spalam, ci imbracam o camasa mai veche pe care o lasam pe noi si noaptea,caci si noaptea preparatul va intra si mai bine in piele. A doua zi ne spalam bine pe tot corpul.Cu o singura sticla din acest preparat se vindeca orice reumatism aflat in faza incipienta; cu doua sticle,avem liniste un an-doi. Tratamentul trebuie repetat.
    Bai cu vreji de rosii Se taie, toamna, vrejii care raman dupa culesul tomatelor. Se iau 2-3 tulpini si se fierb 20 de minute, intr-un litru de apa. Se fac bai ale zonelor dureroase sau se pun comprese. Repetate an de an, baile ne tinarticulatiile flexibile ca in anii tineretii. Fiertura de vreji se poate reincalzi si folosi de doua-trei ori.
    Bai de ovaz Puternic anti-reumatice sunt baile de paie de ovaz adunate cand da spicul, dar si mai tarziu. Se fierb inapa, se fac bai de 20-25 de minute.Bune sunt si baile de frunze de paltin, de pleava de fan, de frunze de nuc, de cetina de brad, de boz (toata planta), de castane salbatice.
    Bai cu bicarbonat Se fac 15 bai cu bicarbonat de sodiu, o lingura si jumatate la un litru de apa fiarta. Produc un efectexcelent. Apa de la o baie se reincalzeste de doua ori.
    Covaseala de grau 1 kg grau curat, 1,100 kg zahar, 50 g drojdie se pun intr-un vas mare, in 5 litri de apa curata. Se amestecasi se lasa 21 de zile la covasit. Se strecoara. Se beau cate 100 ml pe zi.
    Sunatoare cu miere Un pumn de floare de sunatoare se pune intr-un litru de apa ce da in clocot. O lasam sa fiarba 10 minutedescoperit, apoi se lasa sa se raceasca 15 minute. Se strecoara si se pune intr-un vas peste un kilogram demiere. Se adauga 1/4 litru rachiu de drojdie. Se amesteca bine si se pune la sticle. Se ia cate o cescuta, cu15 minute inainte de masa.

    Sciatică; se pot prevenii durerile prin masarea zonelor afectate cu ulei de muşeţel.

    Osteoporoză; 200 g. făină de orez, 200 g. miere de pădure, 50 g. polen, 100 ml. lapte dulce nefiert, se omogenizează, se păstrează în vase închise la culoare şi la frigider, se iau zilnic 3 linguri, cu 2 ore înainte de masă, până se termină.

    Tratament cu Tonocalcin, 3 injecţii/săptămână, timp de 2 luni, Calciu cu vitamina D, drageuri 3/zi, 15 zile/lună, timp de 6 luni, Fosamax 70 mg. 1/săptămână, timp de un an, Celebrex 2/zi, 10 zile/lună, timp de 3 luni.

    Hernia de disc; raze calorice în faţa sobei, cu uşa deschisă, când este numai jar, cu spatele gol. Durata unei şedinţe este de 20 min. dimineaţa şi 20 min. seara. După 10 - 15 şedinţe durerile se diminuează, iar după o lună au dispărut.

    Picioare neliniştite; în 1945, neurologul suedez Axel Ekbom, distinge 2 forme.

    Forma parestetică, cu senzaţie de furnicături şi strânsuri, care irită când picioarele sunt în repaus.
    Forma algică, în care predomină durerea în timpul somnului.

    Infuzie din talpa gâştei 2 linguriţe la o cană de apă, de 3 ori/zi.

    Dureri lombare; dormitul pe o suprafaţă tare. Se fac băi de şezut cu coada calului, în care se stă 20 min. După 3 băi, durerile dispar.

    Se pune la macerat în 200 ml. spirt medicinal următoarele plante, fructe de tuia, sunătoare, sânziene şi tătăneasă, câte 20 g. din fiecare, se ţin la macerat într-un borcan cu capac timp de 12 ore, apoi se fierb la bain-marie timp de 3 ore, în 400 ml. ulei de floarea soarelui. Se filtrează şi se adaugă 10 ml. ulei volatil de cuişoare. Cu acest ulei se face masaj începând de la baza capului, de-a lungul coloanei, insistând în zona lombară.

    Tratament cu Balsam de rozmarin de la Ardes Cosmetici, o cremă termogenică, pe bază de camfor natural şi rezorcină. Este recomandat de medicii naturişti ca activator circular în afecţiuni musculare, articulare, inflamaţii şi reumatisme.

    Artroză; pe fondul kilogramelor în plus, activitatea articulaţiilor şi mai ales a genunchilor se desfăşoară cu mai mare dificulate. Cea mai bună soluţie este slăbitul şi simtomele artrozei vor scădea în intensitate. Vitamina C dă rezultate bune, se consumă citrice, pătrunjel, coacăze negre. Sucuri de legume, ţelină, morcovi, roşii, varza albă.

    Să se consume de 2 ori/săptămână peşte – somn, macrou, ton, hering, reduc inflamarea articulaţiilor. Se evită grăsimile animale, se consumă lactate semidegresate, carne de pui şi vită. Decoctul de salcie acţionează la o aspirină naturală, calmând durerile. Se beau câte 3 ceşti/zi. Şi ceaiul de creţuşcă are rol antiinflamator.

    Anchiloza: Imobilitatea unei articulatii. Poate fi intra si extraarticulara. In anchiloza intraarticulara are loc sudarea suprafetelor articulatiei, iar in anchiloza extraarticulara imobilitatea este cauzata de formarea unei bride osoase intre oasele articulate, in timp ce suprafetele articulatiei partial se pastreaza.

    Leac popular pentru anchiloza; 20 lame de ras din oţel inoxidabil se bagă într-o sticla de lapte cu gura mare, se toarnă ½ litru de esenţă de oţet, se acoperă cu un dop, se scutură în fiecare zi. Se aşteaptă până se dizolvă toate lamele. Cu lichidul rezultat se aplică comprese pe locurile anchilozate, până ce pielea se înroşeşte. Înaite de a se folosi şi după se unge locul cu alifie de gălbenele.

    Vinişoare bleu; se atenuează foarte bine cu cremele Gheara diavolului şi Arnică, de la Ardes Cosmetici,


    se masează zilnic picioarele de jos în sus.

    Veruci plantare; 2 linguriţe unguent de gălbenele, se amestecă cu 1 linguriţă de acid salicilic, se omogenizează, se ung bătăturile, fără a atinge pielea în jur, se pune o bandă de leucoplast peste bătături, se pune o şosetă de bumbac. Se scoate şoseta şi banda de leucoplast, care se va dezlipi cu bătătură cu tot. În cazul când bătătura nu se dezlipeşte de tot, se va ţine piciorul timp de 30 min. într-un litru de apă caldă cu un vârf de cuţit de acid salicilic. După o bună înmuiere se răzuie cu unghia bătătura. Pentru bătăturile mai vechi care se desprind mai greu, se repetă tratamentul. După scoaterea bătăturii se unge locul cu unguent de gălbenele.

    Următorul tratament, este cu Dulcissima de la Ardes Cosmetici, o pomadă pe bază de camfor natural, mentă şi mentol, care elimină monturile şi bătăturile.

    Vene trombozate; seara cataplasme cu varza crudă, pe zona afectată faşă de bumbac şi apoi se acoperă cu lână. Dimineaţa se scoate varza şi se spală locul cu vată înmuiată în apă cu sare ( 1 linguriţă sare la o cană cu apă fiartă). Tratamentul se face până se vindecă locul.

    Tinctură de spânz; într-o sticlă închisă la culoare se pune rădăcină de spânz 1 cm. 6 cm. Alcool 60, se lasă la macerat 30 zile la întuneric, se pun compresii locale, pe pilea sănătoasă fără răni şi zgârieturi, vă spălaţi pe mâini şi pune-ţi sticla la loc ferit pentru că este o plantă otrăvitoare. Este eficientă şi în tratamentul local al artrozelor.

    Infuzie din 1 lingură frunze de alun şi 1 lingură scoarţă de alun de pădure în 1 pahar cu apă clocotită. Se bea câte ¼ din pahar de 3 - 4 ori/zi înainte de masă.

    Tinctură din 50 g. flori sau fructe de castan în 500 ml. alcool de 50, se lasă 1 săptămâni într-un loc cald şi la întuneric, agitând vasul zilnic .Se iau câte 30 - 40 pic. de 3 ori/zi, timp de 3 - 4 săptămâni. Preparatele din castan scad tensiunea, întăresc pereţii capilarelor şi ai venelor, previn formarea cheagurilor şi acţionează la dizolvarea lor. Preparatele din castan se folosesc intern şi extern pentru tratarea hemoroizilor, crampelor vasculare, tulburări digestive, în dischinezie biliară.

    Varice; se caracterizează prin dilataţia venoasă permanentă a venelor superficiale sau profunde datorită pierderii tonicităţii pereţilor acestora. Venele safene ale picioarelor fac varice cu prioritate, factorii mecanici sunt statul în picioare şi cei hormonali, sarcina, menopauza. Au ca efect mersul greoi, crampe dureri şi furnicături. Dacă nu sunt tratate pot duce la dermite, ulcere varicoase, hemoragii şi inflamaţii. Repaus la pat cu picioarele ridicate, folosirea ciorapilor elastici şi cure termale. Regimul alimentar trebuie ţinut 42 - 45 zile, pentru rezultate bune, se consumă numai ; orez, grâu, porumb, supă fasole boabe mari, produse lactate, exceptând iaurtul şi telemeaua, dovleac, castravete, spanac, miere, struguri şi alte fructe, între mese se va bea apă. Alimente interzise; carne porc, de vită, de berbec, de bivol, peşte, alcool, sare, fructe acre, lămâi, roşii, ananas, condimente iuţi, fasole soia, ulei de susan, băuturi fierbinţi, ceai, cafea, cartofi, ridichi, legume verzi, iaurt, oţet, mâncăruri grase, alimente fripte sau prăjite. Masajulse face din mijlocul tălpii până la scobitura ei, aproape de călcâie, timp de 10 min. pe rând ambele picioare. Grâuşor infuzie din 1 linguriţă sau 2 în 200ml. Apă clocotită timp de 15 - 2o minute, se pun compresii locale

    Mierea şi usturoiul, eficiente în cazul afecţiunilor vasculare ale picioarelor, varice, artrita, în cazul cardiopatiei ischemice, 250 g. miere se amestecă cu 250 g. usturoi pisat, se macerează 7 zile, se ia 1 lingură cu 4o min. înainte de masă, de 3 ori/zi, timp de 2 luni.

    Alifie; 5g extract de mărul lupului cu 50g untură fără sare, se ung zonele bolnave.

    Frunzele se culeg înainte ca planta să înflorească. Planta se foloseşte numai pentru uz extern.

    Polineuropatie senzitivo-motorie; tulburare a inervaţiei membrelor inferioare, cât şi o afectare a sistemului circular (arteriopatie, tromboflebită). Tratament cu reflexologie, acupunctură şi regim alimentar, gimnastică medicală, masaje locale şi ceaiuri . Amestec de ceaiuri format din măceşe, sulfină, talpa gâştei, coada şoricelului. Pentru masaj folosiţi unguent de arnică sau ienupăr şi băi de muşeţel sau mentă.

    Tromboflebita; alune de pặdure dar şi frunzele şi scoarţa copacului, se pregặteşte o infuzie, o linguriţặ la 1 pahar de apặ clocotitặ, se bea câte ¼ de pahar de 3 – 4 ori/zi.

    Picior de atlet; infectie a pielii, cu o ciuperca microscopica denumita Tinea Pedis. Ciuperca se dezvolta pe talpa piciorului, îi plac întunericul, umezeala şi căldura - condiţiile din pantofi. Cele mai afectate sunt degetele, pielea se înroseste, se crapa, se cojeste, cu aspect rugos, uscat, toate fiind însotite de mancarimi insuportabile.

    Tratamentul consta în aplicarea de 2 ori/zi a unei creme anti-micotice CLOTRIMAZOL, LAMISIL, MICONAZOL, KETOCONAZOL, durează 2 - 4 saptamani, chiar dacă simptomele au disparut, deoarece infectia poate fi înca activa si poate recidiva, dacă se întrerupe tratamentul.

    Picioare bolnave; într-o sticla de 1 litru se pun frunze de panoxginsec , până la jumătate, se completează cu alcool 70, se macerează la întuneric o săptămână. Cu soluţia filtrată se masează picioarele din talpă timp de 4 luni.

    Luxatia; pentru îndreptarea ligamentelor se va frictiona zona cu otet, ulei de masline sau usturoi zdrobit, apoi se înfasoara cu o bucata de panza curata din bumbac sau lana. Se bea mult ceai de trifoi sau platan.

    Monturi; se ia o foaie de varza alba cruda, i se strivesc nervurile cu o sticla şi se pune pe mont, dimineata si seara, timp de cateva luni. Durerile dispar după 15 - 30 min., dar cu timpul monturile se micsorează.

    Se tamponeaza montul cu tinctura de iod, se taie o maslina în doua se scoate samburele si se aplica maslina pe mont, se fixeaza cu un bandaj, se lasa toata noaptea, tratamentul durează o luna.

    Într-un saculet de panza se pune hrean ras, amestecat cu faina si putina apa calda, pana se obtine o pasta, se pune pe mont, timp de 10 - 15 min., tratamentul durează câteva zile.

    Infectie la un deget, panaritiu; 1 cătel de usturoi zdrobit legat cu tifon, timp de 3 zile.

    Frunză de muscata din ghiveci.

    Câteva flori de crin foarte mirositoare din perioada calda, se pun cu spirt de 70, după macerare se pune o petala pe locul afectat.

    În timpul zilei frunza de aloe legata cu tifon iar seara cataplasma cu argila pasta.

    Se rade un morcov şi de pune cataplasma pe locul afectat.

    Guta, tinctura muguri plop negru (vezi cap), 50 pic. cu 1 linguriţa de miere 3 ori/zi, timp de 3 luni.

    Este o afectiune datorita dereglării metabolismului bazelor purinice, deci nu poate elimina acidul uric, care se acumuleaza în sange provocand dureri articulare, poate duce la disfunctionalitatea rinichilor.

    Tratamentul se face cu un amestec de produse naturiste antiinflamatorii care contribuie la eliminarea acidului uric, dar si la împiedicarea formării de cristale: Spirea Olmaria (elimina acidul uric), Gheara Diavolului (antiinflamator), Saponaria (antireumatic, depurativ), Solidago si Parietaria. Produsele se gasesc sub forma de capsule, sau tincturi. Rezultatele se obţin în timp.

    Se bea zilnic compot de mere îndulcit cu miere.

    Se coace la cuptor un nap cu tot cu coaja, după ce s-a racit, se taie în doua si se freaca locul afectat de guta.

    Flori de musetel uscate si ulei de masline în proportie de 1:8, se încalzeste la bain-marie, timp de 1 ora, se pune într-o sticla fara dop, se lasa la macerat la soare 4 zile, se strecoara si se foloseste la frectii.

    Se amesteca într-un mixer 200 g. miez de para, bine coapta cu un pahar de lapte degresat. Se consuma pe parcursul unei zile câte 2 – 3 lingurite de 3 – 4 ori/zi.

    Se beau 1 – 2 pahare de suc de frunze de telina/zi

    O lamaie coapta, se stoarce, sucul se pune separat într-un vas, fructul se taie în felii subtiri, se pune în 250 ml. apa si se fierbe 15 min. Dupa racire se pune peste suc, se îndulceste cu miere. Ceaiul se bea în fiecare dimineata, timp de 30 zile, apoi se face o pauza de o saptamana.

    Fractura de col femural cu dureri în călcai, 300g. frunze de tataneasa, proaspata sau uscata, se pune cu 5 litri de apa, se lasa la macerat 1 zi, după care se fierbe, se lasa să se raceasca, se pune piciorul în ea timp de 20 min. Nu se arunca, a 2 a zi se repeta operatia. A 3 seara se repeta operaţia cu alte 300g. de frunze. Tratamentul dureaza 3 saptamani, în fiecare seara. Concomitent din radacina de tataneasa se foloseste tinctura si unguent.

    Tinctura din 50 g. flori sau fructe de castan în 500 ml. alcool de 50, se lasa 1 saptamana într-un loc cald si la întuneric, agitand vasul zilnic. Se iau câte 30 - 40 pic. de 3 ori/zi, timp de 3 - 4 săptămâni. Preparatele din castan scad tensiunea, întaresc peretii capilarelor si ai venelor, previn formarea cheagurilor şi actioneaza la dizolvarea lor. Preparatele din castan se folosesc intern şi extern pentru tratarea hemoroizilor, crampelor vasculare, tulburari digestive, în dischinezie biliara.

    Bataturi; se ia o ceapa se taie în doua, de pune într-un pahar cu oţet, timp de 24 ore. Se pune pe bătătură câte o felie de doua ori pe zi, dimineata şi seara.

    Jumatate de smochina, pusa pe batatura, în fiecare seara.

    Durerile provocate de bataturi vor disparea daca se pun cateva prune uscate în lapte fierbinte, apoi se pune o prună fara sambure pe locul dureros, se repeta pana dispare batatura.

    Propolis solid, înmuiat în apa calda, până se face ca o plastilina, apoi de aplica pe batatura şi se fixeaza cu leucoplasa. Se schimba destul de des, dar înainte de o noua aplicare se face o baie fierbinte, apoi se îndeparteaza partea de piele moarta.

    Dureri de picioare; 1 buc. hrean ras se amestecă cu 1 lingura de sare grunjoasa , 1 lingura făina şi spirt medicinal cât cuprinde, ca să formeze o pasta. Compozitia se pune într-un săculeţ, o seară se pune pe o talpă a doua seară pe cealaltă talpă. Tratamentul durează 10 seri cu o pauză de 5 zile. In timpul celor 10 seri se bea ceai depurativ

    Sau unguentul VEIULARE, antiinflamator, elimină senzaţia de greutate în picioare, calmează durerile şi reduce spasmele din gambe, stimulează circulaţia limfei şi împiedică retenţia apei. Unguentul conţine o substanţă hirudină, secretată de glandele din gâtul lipitorilor. Suplimentar se poate lua un preparat natural PROTECT 4 LIFE, 2 tb./zi, protejează vasele de sânge şi inima.

    Sau se face masaj cu ulei de sunătoare şi ulei de coada calului în părţi egale, iar intern ceai de măcese.

    Carcei; dezechilibru metabolic de ioni pozitivi (sodiu, potasiu, calciu, magneziu). Înainte de fiecare masa se iau 2 lingurite de miere cu laptisor de matca, şi apilarnil. Dupa fiecare masa se ia 1 lingurita de miere cu 6 pic. tinctura de propolis. Zilnic se bea 1 cana ceai de maceşe, una de pedicuta, una cu urzica, coada calului, busuioc. Se face reflexoterapie.

    Circulatie periferica; pentru îmbunatătirea ei se foloseste hrean dat pe răzătoare 1 pahar de 100 g. ca masura, se amesteca cu 2 pahare de 100 g. de faina de porumb, se freaca între palme ca sa se umezească, se pune într-o folie de plastic, se pune piciorul, se leaga, se pune o sosets. Cantitatea indicată este pentru un picior. Aplicarea se face seara, la culcare, se lasa pana dimineaaa, apoi cataplasma se scoate şi se păstreaza în frigider, se poate folosi 7 zile la rând. Dacă amestecul pisca si se produc iritatii sau alergii, spălati-va cu apa calda si renuntati. Pentru circulatie defectuoasa procedeul se practica doar 3 nopti, iar pentru varice, ulcer varicos, flebite, se face 21 de nopti, cu pauza de 3 nopti.

    Calcaie crapate; radacina de tataneasa în 100ml. alcool 50 - 60 de grade se macereaza 3 - 4 zile, apoi se ung talpile.

    In fiecare seara după ce v-ati spalat si frecat cu o perie sau piatra ponce, ungeti-le cu ulei de parafina 100g. amestecat cu vitamina A o fiola, apoi încăltati-va cu o pereche de sosete.

    Sau grasime curata de porc, amestecata cu cateva picaturi de ulei de masline.

    Cancer genunchi; pe linga tratament cu citostatice si cobaltoterapie, se face tratament naturist, antitumoral cu Tian Xian si Carctol (informaţii 021/212.62.72).

    Apa la genunchi este in general termenul folosit pentru a descrie excesul de lichid care se acumuleaza in sau in jurul articulatiei genunchiului. Aceasta afectiune poate fi rezultatul unui traumatism, leziuni prin suprasolicitare, sau o alta afectiune cauzatoare.

    Leac popular pentru "Apa la genunchi:; o frunză de brusture se pune pe masa si se zdrobeste cu o sticla, apoi se pune pe o compresa pe genunchi, procedura se face timp de o saptamana de 3 ori/zi.

    Unghii sfaramicioase, exfoliate; de 2 ori/zi timp de 10 zile,unghiile se ung cu suc de lamaie sau ceapa.

    Fractura; se consolideaza mult mai repede cand se administreaza coada calului, bogata în săruri de calciu, magneziu, permitand asimilarea lor mult mai repede. 4 lingurite pe stomacul gol, cu 5 min. înainte de masa.

    Palme aspre şi crapate; 1 lingura de acid boric se fierbe într-un litru de apa, se raceste si se spala mainile în ea, de 2 - 3 ori/zi, se lasa sa se usuce , apoi se ung cu crema de galbenele, se foloseste pana la vindecare, daaă reapare se repeta.

    Virus Papiloma; dacă tratamentul alopat nu merge, se poate încerca cu tinctură de echinaceea, cu rol antiviral şi imunostimulator, 30 – 40 pic. de 3 ori/zi, diluate în apă. Suc de păpădie şi pătrunjel în părţi egale, timp de 6 săptămâni. Vitamina C 1000 mg/zi, sau mute fructe citrice. Papiloma reprezintă un risc major în apariţia cancerului de col uterin şi endometrial.

    Uretro-prostatita; ceai de ghimpe, granule de polen şi supozitoare cu propolis, bai calde de sezut cu musetel.

    Sarcina toxica; reteta magistrala preparata la farmacie, aqua menta 40g., aqua melisa 40g., aqua cloroformată 40g., novocaină 0,50g., sirop eter 150g. Se iau 3 - 4 linguri/zi, înainte de mase.

    Înainte, de a coborî dimineaţa din pat, se consuma o bucaţica de covrig. După 4 luni si jumătate corpii cetonici care provoacă greturile, dispar.

    Prostata litiazica; seara se iau samburi de pepene uscati, (samburi negrii de pepene verde închis), se zdrobesc şi se fierb într-un litru de apa, se lasa pana dimineata, când se bea ceaiul pe stomacul gol. Micul dejun se serveşte la 1 ora mai târziu.

    Acest ceai se bea timp de 10 zile, se face o pauza de 10 zile si apoi se repeta. Pietrele se elimina sub forma de nisip, fara dureri. Sặmburii se pot procura de la magazinele care vand seminte.

    Pentru rezolvarea problemelor cu prostata se sdministreaza doze ridicate de zinc, ajuta la formarea insulinei si are un efect de normalizare a activitatii prostatei.

    Post – gravidia; frunzele de marar proaspete, mestecate zilnic, de femeile care au nascut de curand, sunt un excelent tonic fizic si psihic, stimuleaza secretia lactica, îmbunatatind calitatea laptelui.

    Prostata hipertrofica; 50 g. frunze sau fructe de castan se pun într-o ½ litru de alcool 50, se macereaza timp de 2 saptamani la caldura ai întuneric, agitând în fiecare zi. Din aceasta tinctura se iau 30 – 40 pic. de 3- 4 ori/zi, timp de 3 – 4 saptamani.

    Menstruatie dureroasa;
    30g. radacina de anason cu 1 litru de apa clocotita, se fierbe 15 min., se ia câte 100 ml. de 3 ori/zi

    Infuzie dintr-o lingurita de seminte de morcov la o cana de apa clocotita.

    Nu raman gravida; vitamina E 1 tb. dimineata, Electovit 1 tb. seara, timp de 3 luni, numai 15 zile pe luna restul pauza.

    Mancarimi în zona vaginala si anala;
    Se spala de 2 - 3 ori/zi cu sapun lichid de la Hofigal. După fiecare spălare se unge cu alifie de cătina.

    Remedii naturiste

    1. Comprese cu lapte rece tinute pe zona genitala 5-10 minute, de 5-6 ori pe zi.
    2. Uleiul din germeni de grau.
    3. Bai de sezut cu infuzie din salvie, urzica sau ulm alunecos.
    4. Spalaturi locale cu otet diluat cu apa.
    5. Bai de sezut in apa sarata: dizolva 1/2 cana sare de masa intr-un lighean cu apa calda si aseaza-te in el. Introdu un deget in vagin pentru a permite circulatia apei sarate, indeparteaza-l si relaxeaza-te timp de 10-15 minute. Aceasta reteta aplicata in 2-3 seri consecutive ar trebui sa te elibereze de senzatia agasanta de mancarime.
    6. Se bea infuzie din galbenele indulcita cu miere (1 cana inaintea meselor principale).

    Menopauza prematura; tratament progresiv cu tinctura de branca ursului (vezi frigiditate), se începe cu 20 pic. de 3 ori/zi, în prima saptamana, se creste doza cu 10 pic. în fiecare saptamana pana se ajunge la 50 pic., luate de 3 ori în a 4 saptamana. Cura se face o luna, cu 10 zile de pauză. Tratamentul se face gradat pentru a preveni fenomenele neplăcute ale relansarii hormonale (bufeuri, nervozitate, sangerări). Cura este eficientă cu regim lacto-vegetarian si crudităti.

    Insuficienta ovariana; 1 lingura miere amestecata cu 1 lingurita de branca ursului tinctura (vezi fertilitate), se ia înainte de masa de 2 - 3 ori/zi.

    Herpes genital; tincturặ de spânz şi tincturặ de mặrul lupului, 3 zile se face tamponare cu spânz, de 3 ori/zi, lặsând pe zona afectatặ un mic tampon cu tincturặ de spânz. Usturặ este o stare de disconfort, dupặ 2 zile apare o secreţie purulentặ se curặţặ şi se tamponeazặ mai departe. In ziua a 4a se fac tamponặri cu mặrul lupului, dupặ 5 – 6 zile nu se mai lasặ tampoane cu soluţie, dar se continuặ cu mặrul lupului şi se mai unge locul cu ulei de sunặtoare, de rostopascặ, sau gặlbenele sau hemorzon, care se aplicặ de 2 ori/zi dimineaţa şi seara.

    Hemoragie abundentă în timpul cilului menstrual; de urgenţă se ia o doză unică, de 2 – 3 linguriţe de pulbere de coada calului, după care se continuă 5 zile tratament cu 1 – 2 linguriţe/zi. Planta este un puternic antihemoragic şi permite refacerea rapidă, este indicat şi în hemoragie internă.

    Graviditate : împotriva greturilor, lichen de piatra pulbere o linguriţa de 3 ori pe zi.

    Frigiditate; 1 linguriţă de tinctură de brânca ursului (Heraclea sphondylium) (măcinarea inflorescenţelor şi seminţelor cu râşniţa electrică de cafea, pulberea obţinută se pune într-un borcan, care va fi umplut cu alcool de 70, se macerează 8 - 1o zile). Filtratul se păstrează în sticluţe închise la culoare

    Cu 20 - 30 min. înainte de act. Relaxează musculatura uterului, măreşte stimularea neuronală care generează dorinţa  şi ajută la dezinhibarea psihică.

    Fibrom, chist, adenom; tinctură muguri plop negru (vezi cap), 50 pic. 4 ori/zi intern, extern compresă cu tinctură pe tumoră 2 ore o dată la 2 zile, după 1 ora se unge locul cu cremă din muguri de plop negru - 1 pac. unt se topeşte pe foc, se fierbe 10 min., se deşartă în alt vas, fără sediment, se adăugă 1 linguriţă ceară se lasă la răcit, când este aproape să se închege se adaugă, 4 linguri de extract moale (3 - 4 linguri tinctură se pun pe o farfurie, se lasă să se evapore alcoolul - 1 linguriţă extract)

    Tărâţe amestecate cu apă se lasă 4 ore la macerat, se pun în tifon se pun pe piele în zona afectată minim 3 ore. Pielea se lasă să se usuce şi se unge cu cremă de tătăneasă

    Dilatare la nastere; medicamente homeopatice, administrate cu câteva zile înainte de naştere şi în timpul travaliului. Naşterea este fără probleme, contracţii suportabile şi travaliu redus. După naştere se pot lua medicamente homeopatice pentru refacerea rapida a organismului, alăptare naturală. Sunt şi ieftini.

    Candidoza; difulcan, 1 comprimat de 1540 mg. pe săptămină, 3 săptămini consecutiv, respectarea regulilor de igienă locală cu tratament antimicotic cu ovule clotimazol şi tratarea partenerului în aceelaşi fel.

    Dophillus +FOS şi System Well, imunostimulator, acţioneazặ pe cele 7 sisteme de imunitate ale oraganismului, limfatic, epidemic, circulator, respirator, digestiv şi sistemic.

    Cancer genital; clisme cu mărul lupului - 1 lingură pulbere mărul lupului, 1 lingură tătăneasă, 1 lingura muşeţel, se lasă la macerat în ½ apă, de seara până dimineaţa, se strecoară, apoi planta rămasă după filtrare se pune la fiert cu 1 litru de apă, până când scade la jumătate. Se răceşte şi se combină cu maceratul se fac spălături. La 3 - 4 zile, iar clismă la 2 zile, lichidul se ţine în intestin 10 min. Dacă nu este indicat să se facă clismă se fac zilnic bai de şezut.

    În fază incipientă este recomandat produsul Cat’s Claw de la firma Heritage, sub formă de capsule, 600 ml

    Cura cu nặpraznic, de 6 luni, se ia o linguriţặ de 4 ori/zi, sublingual, 10 min., dupặ care se înghite cu apặ. Tratamentul se poate folosi ca adjuvant în neuplazii uterine, mamare, pulmonare, intestinale sau cu alte localizặri.

    Cura cu macerat de Aloe Vera, 1;5 Kg. plantặ în vârstặ de 3 – 5 ani, se dặ prin maşina de tocat, se amestecặ cu 2,5 Kg. miere şi 3,5 litri vin roşu dulce de 18 – 20 grade. Amestecul se pune într-un vas mare de sticlặ închis la culoare, într-un loc rặcoros, ferit de luminặ, timp de 5 zile. In primele 5 – 7 zile se ia câte o lingiriţặ de 3 ori/zi, înainte de mesele principale. Zilele urmặtoare se va adặuda câte o linguriţặ în plus, la fiecare dozặ. Tratamentul dureazặ 6 sặptặmâni cu o pauzặ de 10 zile, apoi se poate repeta.

    Bolile prostatei ( prostatită); vezi infecţia intestinală.

    Prostata este o glandă anexă a aparatului genital masculin şi este compusă dintr-un lob median şi 2 laterali. Afecţiunile ei apar la 55 60 de ani, şi se datorează, tulburărilor hormonale împiedicând eliminarea urinei din cauza îngustării sau închiderii totale a uretrei.

    Ceai de ghimpe; se bea călduţ cu ½ oră de masă, cura este de lungă durată, 6 luni se beau câte 2 căni/zi, apoi 6 luni câte o cană/zi, efectele se vor vedea după 3 - 4 săptămâni.

    Ceai cu urzică moartă albă; 2 căni/zi,

    Castanele sălbatice; tratarea stărilor congestive, tinctură din 20g. castane zdrobite, cu 100 ml. alcool 70, se lasă la macerat 10 zile. Se iau 2 linguriţe/zi de tinctură timp de 21 de zile/ lună. Se pot face şi băi de şezut.

    Seminţe de dovleac; o mână de seminţe se pun la uscat, se pisează cu coajă cu tot şi se prepară un decoct care trebuie să fiarbă 5 min., se beau 2 - 3 căni/zi, timp de 3 zile.

    Ulei de dovleac; 1 linguriţă de ulei seara înainte de culcare

    Este bine ca fiecare bărbat începând cu vârsta de 40 de ani, să bea, timp de o lună pe an, ceai din următorul amestec: 10g, ienupăr, 50g. urzică moartă albă, 50g. flori de iarbă neagră, 50g. fumăriţă, 50g. paracherniţă, se amestecă plantele, la 1 litru de apă se pun 5 linguriţe, se fierbe 5 sec. se lasă la infuzat 15 min.