Scabia (raia)

Scabia (sau raia cum mai este cunoscuta sub numele popular) este o boala a pielii caracterizata de mancarime, cauzata de un mic parazit (insecta) numit Sarcoptes scabiei, care traieste si se inmulteste pe piele, infestand-o. Prea mic pentru a fi vizibil cu ochiul liber, insecta ataca pielea dintre degetele de la maini si de la picioare, palmele, incheieturile mainilor si abdomenul, in timp ce capul si gatul sunt afectate uneori la bebelusi, dar rareori la copii mai mari. Daca priviti pielea cu atentie o sa vedeti niste bubite care provoaca mancarimi intense si alaturi niste santuri lungi de trei pana la zece milimetri, colorate in gri sau de culoarea pielii, sapate in piele de insecta.Boala netratată la timp, poate capata forme grave ce pot provoca moartea.

Leacuri babesti pentru raie (scrabie)


Pentru a scăpa de mancarimile date de scabie, se foloseste uleiul de rozmarin, se freacă pielea din ora în ora, pana se observă o ameliorare, apoi se rareste progresiv tratamentul.
Vechii scandinavi puneau pe zonele afectate felii de măr decojite. Sau un amestec din 2/3 de otet cu 1/3 apa, sau o cremă pe baza de bicarbonat de sodiu. Înainte de a aplica pe piele unul din remediile de mai sus, este indicată o baie fierbinte, să se frece pielea cu un burete aspru, porii pielii se deschid, fapt ce contribuie la o vindecare mai rapidă. Nu se mai face baie timp de 12 ore.

Se taie un măr în doua, se scot mijlocul şi semintele, în golul ramas se pune putina floare de sulf. Cele 2 părti se leagă cu o sforicica se pune la cuptor se coace. Se lasa la racit, se zdrobeste si se frectioneaza părtile bolnave cu terciul obtinut.

Se prepara un amestec din 100 g radacina zdrobita de iarba-amorului. Se fierbe cateva min. in 250 g ulei. Se strecoara prin tifon. Se ia o parte din ramasitele din tifon, se moaie in uleiul caldut obtinut din strecurarea amestecului si se unge pielea cu mancarimi, de 2 ori/zi, timp de 3-4 zile. Dupa aceste aplicari, apare o eruptie care precede vindecarea.

Se freaca leziunile cu frunze proaspete de izma, apoi se tamponeaza cu infuzie de 100 g planta uscata/1 1 apa.

Tamponari cu suc de rostopasca; spalari cu infuzie de troscot si de nuc.
Pielea se freacă cu o pomada, din cenuşa şi gaz, pe locurile afectate.
Pentru rufe se foloseste lesia, în loc de detergent, Lesia se obtine prin macerarea cenusei in apa, de seara pana dimineata. Dimineata se foloseste pentru spalat lichidul. apa limpede se foloseste la spalat lucrurile contaminate şi lenjeria.

24 comentarii:

Anonim spunea...

2/3 ce litri ...lingurite

Anonim spunea...

cei care aveti raie (scabie),frectionati bine locul infectat cu petrol lampant timp de 3-4 zile si va vindecati 100la100. Este f. bun,nu doare,nu ustura,dar omoara adultul,larva si oule.

Unknown spunea...

ce ma fac am raie de 2 luni....am fost la dermatolog in constanta mi=a dat o reteat cu pastie si unguente benzoat de benzil 25% si advantan milk si tot nu mia trecut nici bubele nici mancarimile ajutati-ma va rog ...astept un raspuns

Anonim spunea...

Am lucrat in afara sì am loat raie unde am stat in chirie nu stiu ce sa ma fac da ata mancarime am folosit de toate si unguente nu sa schimbat nimic ajutatima si pe va rog frumos cum sa scap si eu

Anonim spunea...

cauta pe forumuri bleach kill scabies

Anonim spunea...

Buna, de citeva zile am depistat ca eu si prietenul meu am scabie. Ne'am dat aseara cu un unguent crotamitex si acum dimineata observ ca mi'au mai aparut niste bubite. Ce ne facem? Sunt disperată

Anonim spunea...

folositi o solutie alba intr-o sticluta care se gaseste in farmacii ce contine dimentil,benzil-benzoat.si o sa foloseasca!

Anonim spunea...

Si eu am scabie de ceva timp si pana mea m-am dat cu unguentul si mi-au disparut de pe burta dar mi-au aparut pe picioare wtf ajutati-ma

Anonim spunea...

Tipilor, totul tine de voi. Adica de cum tratati problema, daca sunteti agitati si sunteti siguri ca nu va disparea e nasol daca sunteti optimisti si spuneti ca e bine ca e doar atat, sau se putea mai rau o sa treceti bine peste asta, nu uitati totul tine de gadire!

anonima10m spunea...

Urgent! Am fost diacnosticata cu scabie acum o luna...an făcut tratament cu sulf 10%, de igiena nu mai vb...problema este ca piele m.i S-a crăpat și este foarte aspra! Am fost la medicul dermatolog și mi-a recomandat Advantan unguent deoarece mai aveam un nodul în talpa care nu mi-a trecut nici pana acum iar mâncărimile mi-au reapărut nu atât de dese ca la început dar totuși sunt! Oare sa nu-mi fi trecut ca îmi mai apar câteva blânde roșii?...

Anonim spunea...

Ati uitat toti ca ouale traiesc 4 zile pe haine si asternuturi.

Cand avusem scabie am folosit Scabex pe tot corpul si am schimbat toate textilele corp + pat.

Asa nu au mai avut unde sa traiasca. In 2 zile am scapat.

E 15 lei o doza.

Anonim spunea...

NU STIU CE ESTE BOALA ASTA MISCATOARE DAR VAD CA ESTE FOARTE GRAVA NETRATATA.

Anonim spunea...

Am facut tratament cu sulf si dupa aceea cu un unguent tot pe baza de sulf si nu sunt sigur ca mia trecut tot am mancarimi ....asa este normal sau sunt eu putin anormal ???

gigi spunea...

Mancarimea o poate da si reactia alergica de la sulf. Insa nu e suficient sa faci tratament. Trebuie sa faci dus seara, sa-ti dai cu sulf unguent 4-5 zile, in fiecare seara si in fiecare dimineata faci iar dus, dupa care iti mai dai cu sulf la uninterval de 4 zile, inca de 3-4 ori ca sa fi sigur ca mor si eventualele larve, daca nu au murit toate oualele. Atentie, dupa fiecare dus prosopul e dat cu insecticid si pus in punga pt.4-5 zile dupa care e spalat. De asemenea, in cele 4-5 zile in care-ti dai cu sulf in fiecare seara, dimineata schimbi lenjeria si pijamaua si imbraci alti pantaloni/fuste si bluze de strada, deci vei folosi in cele 4-5 zile: 4-5 pijamale, lenjerii de pat, haine de strada, ciorapi, etc. Toate hainele folosite si date cu insecticid dupa ce sunt spalate, cele de bumbac se fierb, se si calca. Se da cu insecticid si pe salteaua patului, covoare, scaunele din masina, etc.

viorel spunea...

hai sa va spun si eu negasing gaz lampant , mi-am adus aminte ca sunt chelios si ca foloseam o solutie tratament pe baza de gaz lampant de la gerovital va vine sa credeti ca chestia cu care imi dadeam in cap pentru par era buna pentru acest parazit e de uz dermatologic il gasiti in supermarchet se numeste gerovital tratament expert lotiune cu petroleum (gaz lampant) am dat si pe capul pu....li si nu ustura nu nimic e perfefcet e pe baza de ulei de ricin si numai stiuce uleiuri incercati si voi

Unknown spunea...

Cu ce insecticid se da pe saltea covoare si etc?

Unknown spunea...

De unde se poate cumpara Scabex?

Unknown spunea...

Buna ziua ne chinuim de 6 luni cu raia asta.....copil 2 ani a luato de la unchiu lui care a luato prin contact sexual fiind in casa vu noi a contactato cel mic offffff lam dat cu sulf dupa 2 sapt iar a aparut .....dermatologi peste dermatologi stat si ptivat aceeasi poveste benzoat de benzil toata casa in aceelasi timp .....spalat dezinfectat toata casa clante lenjerii la 95 grade haine spalate cu acaril la 60 grade si pe saltele fotolii coltare covoare cu acarosan iar a aparut din nou benzoat dupa 2 sapt ..... am luato de la capat iar cu bube nu mai scapam....acum cel mic are noduli la subsiori cred ca sa instalat acolo acarienii si tot revin degeaba dezinfectez mergem la alt dermatolog primim permetrina care nu este la noi mergem la unguri dupa ea lam dat din cap pana in picioare peste 7 zile din nou acum au trecut 2 sapt de la tratament si iar ne apare in timpul asta zi de zi cand ne trezim bag lenjeriile la 95 grade si dezinfectez tot din nou o iau razna cu scabia asta iar si iar

Unknown spunea...

Multa lume sufera de aceasta problema vad,credeam ca numai eu care am pus mana pe o pisica cu raie am facut asa ceva!La mine au aparur cateva bubite,sotul meu nu are nimic,am facut tratament amandoi cu benzoat de benzil,fiert totul,calcat,schimbat in fiecare zi de tratament si eu nu am rezolvat problema,oare nu e bun tratamentul.sau acarienii astia dispar greu?

Unknown spunea...

Baiatul meu are de 3 luni a facut si injecti cu hdrocortijon si pastile si unguiente si nimic am fat tot felu de substante prin casa saplat dezinfectat nimic

Cora spunea...

Eu am fost internatà si am luat din spital.Cum nu aveam nimic la mine m_am dat cu gel de alcool de maâini.A doua zi nu am mai avut nimic.

Anonim spunea...

Doctorii dau tratament de la gat in jos. Adevarul e ca scabia e si pe cap, pe fata, dar Doctorii nu cred . Pe fata cu ce te dai?

Anonim spunea...

Și eu tot la fel aceasi problema , (scabia) e deja a 3 infestare cu acest parazit, nu mai stiu cum sa fac sa scap de el . Atâtea creme benzoat de benzil , apoi permethrin, și eu și fetița mea avem bubițe și mâncărimi deja a 3 oară în 3 luni . Nu știu cum au avut norocul alții de au scăpat repede ca eu una mi s-a luat de câtă curățenie am făcut și cat am băgat la spălat și în saci și creme și tot degeaba , tot revine , de parcă zici ca se ascunde și stă pregătită să atace din nou . Văd ca scrieți aici și de oțet și de gel aloe vera (remedii naturiste ) care ajută probabil la tratarea scabiei .o să încerc și astea pe lângă creme să văd totuși poate ajută ca greu scăpăm de paratizul asta

Anonim spunea...

Am avut tratament 3 zile cu benzoat de benzil +pastile seara și dimineața xizal și borenar.iar a 4 zi crema cu dermovate.
Pentru fetița cremă preparată special cu sulf 3 zile și a 4 zi cu advantan +xizal picături . Dar tot au rămas la fetița bubițele mai mari și i-au au revenit și a 2 oară și a 3 oară . De unde nu știu ca de spălat am spălat tot și pus restul în saci și etc . Uffff greu mai trece parazitul ăsta

Trimiteți un comentariu